Jämförelse av molntjänster från Amazon, Google och Microsoft

Tre jättar dominerar molnmarknaden och Atrox har gjort en enklare jämförelse av de tre aktörerna Amazon, Google och Microsoft.

Kontentan av jämförelsen är att både Amazon, Google och Microsoft har sina olika fördelar och nackdelar, och det är inte lätt att hitta rätt i denna djungel. Vi började med att försöka sätta upp ett Excelark för att jämföra de olika tjänsterna, men kom fram till att det går inte. Detta beroende av att paketeringarna ser så pass olika ut, och att de ej är jämförbara rakt av. Så vi har istället försökt att lyfta blicken en aning och se till helheten.

Amazon

Amazon är en stor och etablerad molnleverantör av diverse olika servermiljöer, och de är bl.a. kända för sin stabilitet och uptid. De är dock ej lika kända och etablerade på de breda molntjänsterna för mail och fildelning som sina konkurrenter Google och Office 365. För mail och fildelning erbjuder Amazon WorkMail och WorkDocs.

Google

Google erbjuder diverse olika molnbaserade serverlösningar och webbtjänster men är framförallt kända för Google Apps. Och de var tidigt ute med sina gratisversioner och bra priser på e-post och fillagring till den breda massan. Googles tjänster liknar till stor del Microsofts Office 365. Men en ytterst relevant skillnad här är att Microsoft Office inte ingår som en del av licensen.

Microsoft

Microsofts molntjänster tillhör de snabbast växande just nu. Microsoft sticker ut hakan med Office 365 som erbjuder en komplett helhetslösning för e-post, samarbete, kommunikation och fildelning till ett bra pris. Fördelarna med Office 365 är många, men den största skillnaden i jämförelse med övriga molnleverantörer är att Officepaketet ingår som en del av licensen, vilket gör att priset slår ut alla andra molnleverantörer om användaren önskar den senaste versionen av Microsoft Office.

Sen har vi Microsoft Azure serverhosting som börjar komma ikapp på marknaden och succesivt tar marknadsandelar från Amazon som är en mer etablerad leverantör på detta område.

Slutsats

Om du och ditt företag gillar att jobba i Microsoft Office och alla på företaget önskar den senaste versionen av Microsoft Office är den mest fördelaktiga lösningen enligt vår mening Microsofts Helhetslösningar för Office 365. Både då det kommer till funktionalitet och pris.

Om du och ditt företag inte använder Microsoft Office, och gillar Googles koncept så är även det en bra helhetslösning för samarbete och kommunikation.

Om du endast har behov av att flytta ut mailen i molnet fungerar alla tre lösningar, och om företaget sedan tidigare t.ex. har alla servers i Amazon förstår vi valet av Amazons molnlösningar.

Vi levererar moderna IT-lösningar till flera av Sveriges snabbast växande företag Våra kunder
Microsoft Partner