Säkerhet - Skydd mot Ransomware

Skydd mot Ransomware

Nya skadliga kampanjer lanseras varje dag, och förutom information till användare och ett sunt förnuft bör man även skydda sitt företags e-post på ett tekniskt plan.

Med Office 365 Exchange Online ATP (Advanced Threat Protection) kan du skydda dina brevlådor mot nya sofistikerade attacker i realtid. Genom att skydda mot osäkra bilagor och skadliga länkar, kompletterar  ATP de övriga säkerhetsfunktionerna som finns i Exchange Online.

ATP (Advanced Threat Protection)

  • Skyddar mot skadliga länkar som kommer in via mailen
  • Skyddar mot skadliga bifogade filer som kommer in via mailen
  • Skyddar mot avvikande mönster

Så här fungerar ATP (Advanced Threat Protection)

Allt misstänkt innehåll går igenom en beteendeanalys i realtid, och alla osäkra bifogade filer placeras i Sandbox och testas innan dessa skickas vidare till mottagaren. Alla länkar som användaren klickar på testas först och skrivs om till säkra länkar i realtid. Om en länk är osäker får användaren en varning om att inte besöka webbplatsen eller information om att webbplatsen har blockerats.

 

Office-365-ATP-Advanced-Threat-Protection

Vad är Ransomware?

Internationella brottsliga organisationer utnyttjar olika slags nätbrott för att tjäna pengar illegalt. Ett relativt nytt fenomen är så kallade utpressningsprogram (Ransomware). Programmet låser datorn så att denna inte kan användas innan man betalar en lösensumma.

De case som vi har uppmärksammat har startat genom att en användare råkat klicka på en länk eller bifogad fil i ett mail. Bara några sekunder senare har de råkat ur för CryptoLocker som är ett ”Ransomware”. CryptoLocker försöker då att kryptera så många filer som möjligt som denna kommer åt. CryptoLocker kan även skada det gemensamma nätverket och filservern på företaget.

Medföljande instruktioner uppmanar till att betala in en summa pengar, och först då kan användaren få tillbaka filerna.

Vad innebär detta för mig?

Det vi har sett hitintills är att trots bra information så kommer användarna att klicka på skadliga filer och länkar. Därför rekommenderar vi ATP eller motsvarande som ett extra skydd utöver de traditionella antivirusprogrammen, och om ditt företag har Office 365 idag så är det enkelt att lägga till ATP till den ordinarie licensen.

Pris: 20 kr/användare och månad

Kontakta gärna mig för ytterligare rådgivning och konsultation
Fredrik Nyberg, Founder Atrox
Senior Advisor IT Management and Cloud
08-51 80 41 00 — fredrik.nyberg@atrox.se
Vi levererar moderna IT-lösningar till flera av Sveriges snabbast växande företag Våra kunder
Microsoft Partner