Skyddad mot Wannacry?

I fredags började viruset Wannacry spridas över världen, och utav det som skrivs på nätet bedömer vi att betydligt fler än 200 000 datorer är infekterade hitintills.

Viruset attackerar datorn genom ett säkerhetshål i Windows, och kommer oftast in i nätverket via s.k. phishing e-post. Det som sedan händer är att viruset infekterar drabbade datorer med ett gisslanprogram, “Ransomware”, som låser filerna på datorn och kräver användaren på en lösensumma.

Åtgärder som Atrox vidtagit på befintliga kunder

  1. Microsoft släppte en patch i april som de säger ska täcka upp för detta säkerhetshål. Alla datorer som är kända för Atrox och som vi ansvarar för patchas enl. patchschema (minst en gång per vecka). Detta förutsätter dock att datorn har varit påslagen och inkopplad i nätverk.
  2. Webroot Antivirus som de flesta av våra kunder har aktiverat på sin dator skyddar mot WannaCry Ransomware.
  3. ATP från Office 365 ska skydda mot WannaCry Ransomware.

Ovan åtgärder skapar bra grundförutsättningar till skydd, men ger ingen 100 % ig garanti. En viktig parameter är också att användarna är vaksamma på mail, och vad man klickar på. Och om skadan väl sker så måste det finnas backuper att återläsa om vi på Atrox ska ha en möjlighet att kunna hjälpa till att reparera skadan.

Kontakta gärna Jon Bälter på Atrox om du har några frågor eller funderingar kring detta.

jon.balter@atrox.se

/Atrox

 

 

 

Vi levererar moderna IT-lösningar till flera av Sveriges snabbast växande företag Våra kunder
Microsoft Partner