Windows 10 starka skäl att uppgradera

Windows 10, den senaste versionen av Microsofts operativsystem släpptes den 29 juli 2015 och miljontals människor har redan fått möjlighet att uppgradera till den nya mjukvaran.

Nedan finner ni 10 starka skäl till att uppgradera, samt några invändningar som bör ses över innan beslut om övergång till Windows 10:

1. Gratis uppgradering

Microsoft erbjuder gratis uppgradering till Windows 10 för användare som idag har ett äkta exemplar av Windows 7, Windows 8.1 eller Windows Phone 8.1. Den fria uppgraderingen gäller tom den 29 juli 2016.

2. Lätt programvara & förbättrad prestanda

Windows 10 erbjuder åtskilliga förbättringar kring prestandan.

  1. Windows 10 tar mindre plats på hårddisken än Windows 7
  2. Startar upp snabbare.
  3. Snabbare att använda.
  4. Det förbättrade energihanteringssystemet tenderar att förlänga livslängden på batteritid hos mobila enheter.
  5. Lättare för användare att ta bort oönskade program som hårdvarutillverkare kan ha paketerat i sina exemplar av Windows.

3. Förbättrad säkerhet

Säkerhet har helt klart varit en viktig faktor för Microsofts utvecklare när de skapade Windows 10. Det nya Operativsystemet erbjuder automatiska uppdateringar och diverse funktioner för att hålla datat säkrare.

Lösenordshantering och inloggning har lyfts till en modernare nivå eftersom Windows 10 ger möjlighet att ansluta till Azure AD. I stället för att förlita sig på ett lösenord, tillåts användare att logga in på Windows 10 enheter genom att använda pinkod samt biometriska kännetecken såsom ansiktsigenkänning eller fingeravtryck.

Detta innebär även att du kan ha ditt AD i molnet istället för på local server, vilket är ett stort plus.

4. Start-menyn är tillbaka

En av de främsta invändningarna mot Windows 8 var förlusten av Start-menyn. Denna tydliga och lättanvända meny var en favorit i tidigare Windows-versioner, och många användare blev upprörda när de inte kunde använda den. Tack och lov, Microsoft har lärt av sina misstag genom att återinföra Start-menyn i Windows 10.

Den nya versionen av Start-menyn kommer att vara bekant för Windows 7 användare, men det finns också en anpassningsbar sidopanel med levande tiles-meny, liknande som används i Windows 8. Du kan omorganisera den aktiva tile-menyn precis som du vill, kombinera och ändra storlek, och skapa genvägar till dina favoritprogram. Alternativt, om du inte gillar tiles-menyn, så kan du ta bort denna och återgå till den grundläggande Windows-7-stil menyn.

5. En ny webbläsare

Lanseringen av Windows 10 fungerade också som debut för Microsoft Edge, företagets senaste webbläsare. Windows 10 användare kommer fortfarande att ha möjlighet att använda Internet Explorer då kompabilitetproblem kan komma att uppstå för äldre webbapplikationer.

Microsoft Edge är utformad för att vara snabbare, säkrare och mer användarvänlig än Internet Explorer. Användare kan anpassa webbläsaren genom att plocka en bakgrund eller välja en uppsättning teckenstorlek. Den har också flera nya funktioner, såsom möjligheten att konvertera till ett strömlinjeformat format som tar bort sidofält och är lättare att läsa. Det finns också ett verktyg som låter dig göra anteckningar på webbsidor, och sedan dela skärmdumpar av sidorna via e-post eller ett socialt nätverk.

6. En universell Approach

Windows 10 är ett universellt operativsystem som fungerar på varje Windows-maskin, oavsett om det är en dator eller en mobil enhet. Alla appar som är köpta via Windows Store kommer att arbeta mot alla användarens maskiner, och kommer att känna igen vilken enhet som den används på. Användare kan också växla från en enhet till nästa utan att förlora något av sitt arbete. Om du börjar arbeta på ett dokument på din dator, kan du enkelt växla till surfplattan och plocka upp precis där du slutade.

Microsofts Continuum underlättar också detta varierande arbetssätt på olika typer av enheter. Denna funktion ändrar operativsystemets gränssnitt baserat på statusen för enheten. Till exempel, om du ansluter ett tangentbord och mus i surfplattan, kommer operativsystemet att känna igen ändringen och byta till skrivbordsläge.

7. Virtuella skrivbord

Med Windows 10, kan du skapa flera olika skrivbord och välja vilka appar som ska köras på var och en. Detta hjälper dig att hålla ditt arbetsliv och ditt privatliv separat, och låter dig dela skrivbord med dina kollegor.

8. Fungerar bra ihop med Office 365

Windows 10 fungerar bra ihop med Office 365. Vi har vid tidigare tillfällen sett att fler typer av problem riskerar att dyka upp för Windows 7 användare (eller äldre operativ). Med en mer enhetlig och modern IT-miljö ser vi en tendens av att denna typ av problem minskar.

9. Ökad produktivitet

Det nya touch-gränssnittet i kombination med modern utrustning såsom touch-screens, elektroniska pennor etc, innebär nya möjligheter för användarna att jobba mer produktivt.

10. Enhetlig IT-miljö

Eftersom nya datorer säkerligen kommer att köpas in med Windows 10 är det en fördel att uppgradera övriga datorer i syfte att få en så enhetlig och homogen IT-miljö som möjligt.

Några ord av varning

Även om Windows 10 har en hel del fördelar, finns det några saker som du bör vara medveten om innan du uppgraderar. Som nämnts ovan, kommer Windows 10 användare få automatiska uppdateringar. I vissa fall kan detta vara en bra sak, men vissa användare, i synnerhet organisationer som behöver konsekventa datorer för all personal, vill behålla kontroll över sina uppdateringar.

För dessa användare, har Microsoft meddelat att med Windows 10 Pro och Windows 10 Enterprise kan du undvika den automatiska uppdateringsprocessen.

Dessutom är Windows Media Center inte en del av det nya operativsystemet, så om du använder det här programmet en hel del – genom att titta på DVD-skivor, till exempel – då kommer att behöva hitta en lämplig ersättare på nätet.

Slutligen kan kompatibilitet med befintliga, äldre program vara ett problem. Om du har ett program som endast är kompatibelt med ett visst operativsystem, kolla med din IT-personal eller tjänsteleverantören om möjligheten att migrera till Windows 10. På samma sätt, om du har äldre hårdvara eller kringutrustning som inte har uppdaterade drivrutiner sedan Windows 10 så kan vara ett problem, och det kan då vara dags att köpa in modernare utrustning.

Windows 10 har en hel del av privatlivet och bandbreddsinställningar som du kanske inte vill ha aktiverat. Många av dessa är automatiskt aktiverad som standard under installationsprocessen. Som en försiktighetsåtgärd, vara noga med att se över inställningarna i fall du vill ändra dem. Prata med din IT-leverantör om du har några frågor om effekten av att aktivera eller inaktivera en inställning.

Spekulationer om framtiden

Medierna har gissat sig till att det nya operativsystemet kan vara sista versionen av Windows. Bortsett från denna spekulation, är den grundläggande förutsättningen bakom detta uttalande att Microsoft kan flytta till en så kallad Windows-as-a-Service modell där den kommer att driva ut frekventa uppdateringar till sin nuvarande operativsystemet snarare än att släppa en ny version varje några år.

Oberoende av hype, är det faktum att Windows 10 kommer att vara här i många år framöver. Microsoft har redan åtagit sig att supporta systemet under minst en 10-års cykel.

Vilka kunder bör uppgradera?

Vi på Atrox rekommenderar Windows 10 för samtliga nyinköpta datorer, förutsatt att kunden ej har programvaror som kan orsaka kompabilitetsproblem. Uppgradering till Windows 10 rekommenderas för kunder som planerar att gå över till Windows 10, endast på datorer som är max 2 år gamla. Övriga datorer rekommenderar vi att byta ut inom en snar framtid. Det är alltid ett plus med en enhetlig IT-miljö, och detta är ett bra tillfälle att se över datorparken. Den reella kostnaden för uppgradering blir själva konsultinsatsen för utfört arbete, och Windows 10 licensen är för de flesta kunder gratis tom 29 juli 2016.

Vi levererar moderna IT-lösningar till flera av Sveriges snabbast växande företag Våra kunder
Microsoft Partner